Mivel teheted biztonságossá a weboldalad?

Előző cikkünkben leírtuk, hogy miért érdemes inkább másra bízni a weboldal készítést. Ha mégis a saját kezedbe veszed az irányítást, akkor itt van pár tipp, hogy biztonságosan csináld!
worpress biztonság

A mi javaslatunk első körben, hogy a weboldal készítésre válaszd a WordPresst. Ez a legszélesebb körben elterjedt weboldal tervező oldal, ehhez fogsz a legtöbb online tananyagot találni, ráadásul ingyenes. Viszont az még nem lesz elég, ha ezt a programot választod, hiszen a világhálón nemcsak jó dolgok várnak rád, ki vagy téve különböző támadásoknak is. Ezeket persze ki lehet védeni és nem kell hozzá sem emberáldozat, sem talizmán, sőt varázslat sem! Kövesd az alábbi lépéseket, és használj úgynevezett plug-ineket.

Először is tisztázzuk, hogy ki akarhat hozzáférni az általad kezelt adatokhoz és miért?

Manapság egyre többször hangzik el az online világban, hogy „az adat az új olaj”. A digitalizáció eredménye a különböző oldalak által begyűjtött adatok. Mikor mit csináltunk, hova mentünk, sőt még azt is meg lehet tudni, hogy kivel. Hiszen bárhova megyünk, a telefon nagy valószínűséggel a zsebünkben, a GPS bekapcsolva stb. és amíg az étteremben a pincérre várunk, elővesszük és böngészünk rajta egy kicsit. Mindeközben pedig olyan mennyiségű adatot szolgáltatunk magunkról, amit bizony sok esetben nem is veszünk észre. Ezért rendkívül fontos, hogy a te weboldalad ne adjon lehetőséget arra, hogy rossz kezekbe jussanak a hozzád beérkező adatok.

kétlépcsős bejelentkezés

Ezekre kell odafigyelned, ha biztonságos weboldalt akarsz

  • Első szempont, ha weboldal készítésbe fogsz, mindig hiteles forrásról töltsd le a sablont. Elfordulhat, hogy egyes ingyenes WordPress sablonokat kínáló site-okon már eleve fertőzött kóddal jutsz hozzá az alaphoz.
  • Mindig frissítsd a WordPress-t a legújabb verzióra. Ehhez azt gondolom, nem szükséges különösebb magyarázat. A wordpressnél is nyilván folyamatosan azon dolgoznak, hogy javítsák a felhasználói élményt, egyúttal csökkentsék a lehetséges hibák számát. Ha frissül a WordPress, akkor a hackereknek is idő kell, amíg kiismerhetik az új rendszer hibáit, így addig is biztonságban érezheted magad.
  • Ne feledkezz meg az SSL tanúsítványról! Ezt a lehetőséget nem szabad semmilyen formában kihagyni! Ugyanis az SSL tanúsítvány megszerzésével nemcsak az oldalad biztonsági fokát növeled meg fényévekkel, de a google is szereti az ilyen oldalakat. Azok a weboldalak, amelyek rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal, előrébb végeznek a kereső találati listáján, mint azok a honlapok, ahol ez hiányzik.
  • Bár bagatell dolognak hangzik, de mégis sokan esnek ebbe a csapdába, te ne légy köztük! Használj erős jelszavakat és minél inkább egyedi felhasználónevet! Emellett használj kétlépcsős hitelesítést a bejelentkezéshez! Lehet, hogy macerásnak tűnhet, de hidd el kevesebb a gondod vele, mintha feltörnék az oldalad és szétspammelnék a vevőköröd email fiókjait a weboldaladról!
  • Készíts folyamatosan biztonsági mentéseket! Ez nemcsak a támadások esetén jöhet jól, de akkor is, ha „homokszem kerül a gépezetbe” és valamiért elszállna az oldaladon valami. Ez is egy olyan lépés, amit sokan átugranak, pedig nem kerül ám sok időbe, mégis mennyit spórolhatsz vele, ha beüt a krach!
  • Használj spam-szűrőket! A spam-ekkel sokféleképpen támadhatják meg a weboldalad, akár a komment szekción keresztül, vagy egy sima regisztráció által. Hogy kiszűrd a káros jellegű behatásokat, találhatsz a WordPress hivatalos oldalán kiegészítőket erre a célra. Érdemes megnézni, hogy hányan töltötték le az adott bővítményt, illetve milyen véleménnyel vannak róla.
  • Ha vannak bővítmények a weboldaladon, akkor mindenképpen tartsd őket naprakészen! Hiszen az elavult kiegészítőket jóval hamarabb fel tudják törni, ezáltal átvehetik az irányítást a weboldalad fölött. És ha már nem te irányítasz, akkor bizony elvesztél.
  • És ha már a bővítményeknél tartunk. Töröld ki azokat a plug-ineket, amiket nem használsz. Ezek csak potenciális veszélyforrást jelentenek a számodra.

Amint látod, rengeteg dolog van, amivel meg kell küzdened, ha a weboldal készítésben gondolkodsz. Mint minden informatikai megoldáshoz, ehhez is kell affinitás és türelem. Mi hiszünk benne, hogy a legjobb megoldás kihelyezni ezt a munkát egy szakember kezébe, aki minden apró részletre figyel, nem felejti el egyik lépést sem és hosszú távon tudja megbízhatóvá tenni az oldalad. Nem beszélve az idő tényezőről sem, mert amíg ő ezt neked megcsinálja, addig te tudsz az igazán fontos döntésekkel foglalkozni.

Ha úgy érzed, hogy Neked is elkél egy kis segítség, mi szívesen segítünk. Kérj visszahívást és mi szívesen megosztjuk veled, hogy szakmai szemmel nézve miben tudnál javítani az online megjelenéseden!

További bejegyzések:

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkekről a témában, iratkozz fel hírlevelünkre  email címed megadásával: