A közösségi média marketing és a Facebook hirdetések alapjai

Az elmúlt két évben a világ gazdasága olyan hatásoknak volt- és van jelenleg is kitéve, amire a modern korban még nem volt példa. Mivel a változás korát éljük, ezért szeretnénk segíteni az alábbi online marketing ötletekkel. Ezek által a Facebook hirdetések és a közösségi média marketing valóban segíteni a vállalkozásod fejlődését.
V.AD_marketing_online_marketing_otletek_kozossegi_media

Sok vállalkozás küzd jelenleg is a Facebook hirdetéskezelő rejtelmeivel, illetve magával a közösségi média marketinggel. Annak ellenére, hogy a mögöttünk lévő időszak rávilágított, mennyire fontos az online marketinget bevonni az ügyfélszerzésre, még mindig kevesen használják igazán hatékonyan a social mediát. Ebben a cikkben olyan online marketing ötleteket adok, amelyek segítségével mind a Facebook hirdetések, mind az Instagram hirdetések, valamint a közösségi média marketinged növelni fogja a vállalkozásod értékét. Ezzel együtt az eladásaid számát!

1. Legyél konzekvens és folyamatos!

Az első tipp, amire érdemes figyelned és megfontolnod, a folytonosság kérdése. Amikor a vállalkozásodat az online térbe viszed, akkor a legjobb, ha elkészítesz egy tartalom-naptárat. Tudnod kell, mit és mikor fogsz posztolni, miből lesz Facebook hirdetés, miből lesznek Instagram hirdetések. Vagy ha van weboldalad, akkor azt is, hogyan fog kapcsolódni a közösségi média marketing a weboldaladhoz. Ehhez készíthetsz egy excell táblázatot, amit havi bontásban feltöltesz a megosztani kívánt tartalommal. De használhatsz online szoftvereket is, mint a Google naptár, a Trello, az Evernote, vagy a Monday.com. Az interneten találsz számtalan variációt, függően az igényeidtől.

kozossegi_media_menedzsment_tippek_V.AD_Marketing


A rendszeresség mellett meg kell határoznod minden posztodhoz és hirdetéshez a pontos céljaidat. Én azt javaslom, legyen legalább két-három olyan tematika, amire építed a tartalmad.

  1. Mutasd be a terméked/szolgáltatásod!

    Hogyan működik, miért jó ez a vevődnek, milyen problémára nyújt megoldást stb.

  2. Mutasd be magadat, ez nagyon fontos!

    Amikor egy vállalkozáshoz arcot is tudnak kapcsolni, akkor elképesztően meg tudja növelni a bizalmi faktort és könnyebben fognak téged választani.

  3. Ösztönözz vásárlásra!

    Ezt nem hagyhatod csak a hirdetésekre. Az organikus kommunikációban is fel kell hívnod az emberek figyelmét arra, hogy tőled lehet vásárolni.

Ezeken kívül természetesen meghatározhatsz más témakört is, rajtad áll, miben érzed komfortosan magad. Ezt egyébként mi is mindig az adott vállalkozás- és a mögötte álló egyén megismerése után határozzuk meg, közösen.

2. Ne használj minden poszthoz más stílust, légy lényegretörő!

Ha van arculati kézikönyved, akkor könnyű dolgod van. Használd a meglévő arculati elemeket minden online hirdetésben és posztban!

Amennyiben nincs, akkor is érdemes kialakítanod egy saját vizuális stílust, amihez érdemes külső eszközöket bevonnod. Mi is találkoztunk már olyannal, amikor a partnerünk annyival lerendezte, hogy ismer valakit, aki ért hozzá és meg tudja csinálni. Csak fel kéne hívni. Akinek valószínűleg minden más fontosabb lesz, mint az, hogy épp a te céged fellendítésén dolgozzon, természetesen pacsira! Ja, ő valamiféle programozó, vagy designer és ez a szakmája (de pontosan nem is tudod, hogy mit jelent egyik-másik)?! És biztosan az lesz az első dolga, hogy eldobja a 25-30 ezer forintos óradíjas munkáit, hogy ingyen segítsen neked?

Na ugye…

V.AD_Marketing_online_marketing_otletek

Tehát vedd a kezedbe az irányítást! Itt van egy ingyenesen és könnyen használható szoftver, a Canva ahol könnyedén alakíthatsz ki saját sablonokat. A Canvához megszólalásig hasonlít a VistaCreate (korábban Crello), ezt is tudjuk ajánlani. Ezekkel a szoftverekkel, mind a Facebook hirdetések, az Instagram hirdetések és az organikus posztok is egyaránt azonos arculatban készülhetnek el. 

Van még egy online marketing tippem ehhez a részhez. Hogyha egyszer tegeztél, akkor mindig tegezz és mindenhol! Elég hülyén tud kinézni, amikor a közösségi oldalaidon végig baráti, tegező hangnemben kommunikálsz, míg a weboldalad olyan hideg és kimért, mint egy középkori nemes asszony. Vagy az egyik, vagy a másik legyen, de soha ne keverd! Összefoglalva, legyen egységes a vizuális és a kommunikációs stílusod minden létező platformon!

3. A hirdetések egyezzenek az organikus kommunikációval!

Itt igazából a fenti két online marketing ötletemet szeretném megerősíteni. Nyilván az egyik legfontosabb célod a közösségi média jelenléttel, hogy az eladásaidat növeld. Ezt akkor fogod tudni megfelelően támogatni, ha tényleg odafigyelsz arra, mit és hogyan kommunikálsz. Tehát mind célban, mind vizuális megjelenésben, mind megfogalmazásban legyél egységes!

Például tegyük fel, egy mobiltelefon-tartozékok forgalmazásával foglalkozó vállalkozást viszel és folyamatos, aktív online jelenlétre törekszel.

Az ötlet: Mivel minden héten elolvasol egy vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó könyvet, ezért a Facebook oldaladon minden kipörgetett könyv után írsz egy összefoglalást az olvasottakról. Tudod, hogy ez kevés, ezért elindítasz az oldalad népszerűsítésére egy hirdetést, amiben a mobiltartozékok forgalmazását emeled ki. Amikor a hirdetés miatt az oldaladra tévednek, akkor viszont már nem fognak mobiltartozékokat találni. Ez így nagyon nem fog működni. Ezért kell összehangolnod az üzeneteket. Ja, és minden közlés utaljon valamilyen formában arra, hogy te és a vállalkozásod az ügyfélnek milyen problémájára nyújt megoldást!

Ennek a legjobb módja, ha egy időben ülsz le megírni a posztokat és a hirdetéseket. Én azt javaslom, legalább két hétre előre gondolkodj, de az egy hónap még jobb!

A közösségi média menedzsment sok energiát és időt igényel, ezért ne gondold, hogy egy óra alatt le fogsz darálni 2 havi anyagot. Persze állíthatsz be Facebook hirdetést hosszabb időtartamra is. De ebben az esetben is folyamatosan monitoroznod kell az eredményeket. Amikor a hirdetéskezelőben azt látod, hogy nem teljesít már megfelelően az adott hirdetésed, akkor nem kell megijedni és azonnal levenni. Lehet, hogy néhány apróbb módosítással helyreállíthatod a rendet.

4. Közösségi média marketing tipp: A célközönségedhez szólj!

Mint ahogy már feljebb leírtam, legyen minden posztodnak valamilyen célja. Adj át tudást, ossz meg tapasztalatokat, ösztönözz értékesítésre, építsd a brand-ed, de a lényeg, hogy a vállalkozásodat tükrözze. Ami viszont még fontosabb, lépj ki a saját szerepedből és nézd felhasználói szemmel a kommunikációd! Valóban értékes tartalommal bombázod a követőid? Vagy már megint csak rájuk akarod tukmálni a termékedet? Esetleg teljesen másról kommunikálsz? Ne feledd, a vállalkozásod közösségi média menedzsmentje alatt nem a személyes véleményed megosztása a cél. A céged valamilyen problémát old meg a vevődnek és pontosan ezt kell kommunikálnod. Ki kell emelned a terméked előnyeit, a szolgáltatásod minőségét, a tapasztalatod stb., egyszóval a USP-ket.

Kozossegi_media_menedzsment_tippek_online_marketing_otletek

Minden Facebook hirdetési kampánynak és az organikus kommunikációnak egyaránt meglesz a saját közönsége. Nem tudsz minden poszttal mindenkiben pozitív érzelmeket kiváltani. Ezért is érdemes időnként megnézned az elemzési adatokat. Milyen korcsoportot, milyen posztokkal értél el? Őket szeretted volna megszólítani? A hirdetések is hasonló célcsoportot értek el? És a weboldal hirdetései, maga a weboldal is nekik szól?

Sok-sok apró részlet, amit nem lehet heti 10 perc alatt lezongorázni, viszont rohadt fontos tudni. Hiszen alapjaiban határozza meg a közösségi média marketinged, hogy eléred-e a célközönségedet. Sosem lesz magas a konverziós rátád, ha egy fiatal nőket célzó terméket középkorú férfiak látnak a hírfolyamukon. És ez csupán egy icipici szelete annak a sok részletnek, amin elcsúszhatsz. Az oldalelemzéseket két helyen tudod megnézni, a vállalkozáskezelő menüsorában, vagy pedig a Facebook business oldalán.

5. Kezeld a kommentszekciót!

Nagyon fontos, ha kommunikálsz a közönségeddel, akkor az ne csupán posztok formájában működjön! Az egyoldalú kommunikáció nem működőképes, hacsak nem vagy híroldal.

Amennyiben valaki kommentel a posztjaid alá, akkor neked kutya kötelességed válaszolnod valamilyen formában. Ugyanez a helyzet az üzenetekkel is! A privát üzenetekhez beállíthatsz automatikus válaszokat is, ezzel növelve a bizalmat a követőid között.

Az automatikus válaszok funkciót a Facebook oldalkezelőd beállításai között könnyedén bekapcsolhatod. Illetve megadhatod magát az üzenetet is, amit a látogatód meg fog kapni.

Fontos, hogy lássák azt is, működő vállalkozás vagy! Nem csak előre ütemezett posztok élesednek, amit valamikor hetekkel ezelőtt állítottak be. A közösségi média marketing akkor fog neked vásárlókat hozni, ha igazolást adsz nekik arról, neked ők a legfontosabbak. Ezt pedig úgy tudod megtenni, hogyha a felmerülő kérdéseket megválaszolod, személyes tanácsokat adsz, illetve reagálsz. Ha valaki like-olta a bejegyzésed és még nem kedvelte az oldalad, hívd meg!

Sok apró lépés ez, ami szerintem a leginkább idegőrlő a közösségi média marketingben. Ezt ráadásul az a feladat, amit nem igazán lehet kiadni másnak. Mivel Te magad vagy a vállalkozás, ezért te tudsz hitelesen válaszolni. Vannak olyan kérdések, amikre kialakíthatsz standard válaszokat, de úgysem csak egyszerű kérdések fognak érkezni.

V.AD_Marketing_tippek_kozossegi_media_menedzsmenthez_kommentek_kezelese

+1. kerüld a mószerolást!

Ebbe több dolog tartozik. Egyrészt ne sározd a konkurenciát, sőt a legjobb, ha nem különösebben foglalkozol vele, hogy mit csinálnak. Nyilván jó, ha van fogalmad róla, épp hol tartanak, merre mennek, de nem szabad folyamatosan csak őket figyelni. Neked amúgy sem az a célod a közösségi média marketinggel, hogy a másikat figyeld.

A másik, ami idetartozik, az a negatív vélemények kezelése! Ne töröld, inkább kezeld őket! Mindig légy higgadt és következetes! Amennyiben te hibáztál, ismerd el, ha nem, akkor magyarázd meg, mi volt a hiba/rossz teljesítés oka. De az elégedettség fenntartása miatt muszáj valamilyen ellenértéket szolgáltatnod. A minimum az, hogy megértő vagy, a maximum pedig, hogy valamilyen kompenzációt ajánlasz fel a károsultnak.

A lényeg, mindig a saját utadat járd, miközben az ügyfeleidre úgy vigyázol, mint a hímestojásra. Ha elég jól dolgozol, akkor amúgy sem kell sok időt fordítanod a negatív kommentekre, időd meg ne legyen a konkurencia megfigyelésére! Annál minden más fontosabb.

Összefoglalva tehát…

A fent felsorakoztatott online marketing ötletek elsősorban nem azoknak a vállalkozásoknak szólnak, akik régóta foglalkoznak a hirdetéskezelővel, vagy a közösségi média menedzsmenttel. Ez a cikk azoknak készült, akik csak most kezdtek el foglalkozni a vállalkozásuk online térképre helyezésével. Ezért nem is tömtem tele szakszavakkal, vagy olyan tanácsokkal, amik megfogadásához mélyen érteni kell a különböző felületeket.
Továbbá azoknak is hasznos lehet ez a cikk, akik már fent vannak egy ideje, de küzdenek a Facebook és Instagram oldalakkal. Nem tudnak fejlődni, megrekedtek, vagy kevés idejük van ezzel foglalkozni. Mégis szeretnék, ha megfelelően működnének ezek a platformok.

Ha ezeket a tanácsokat szem előtt tartod, akkor már biztosan felfelé ívelő pályára teheted a vállalkozásod online brand-értékét. Persze, ha csak ezeket fogod csinálni, akkor egy idő után lehetnek újabb elakadásaid. Olyankor egy újabb lépést kell tenned és legkésőbb azon a ponton el kell kezdened az online hirdetésekkel is foglalkozni. Erre vonatkozóan korábban már írtunk cikket. De természetesen a későbbiekben újabb tartalmakat is kapsz majd mind a Facebook hirdetési tippekről, mint a Google Ads-ről.

Ha úgy érzed, mégsem tudsz egyedül megküzdeni az online marketing útvesztőjével, keress minket bátran.

További bejegyzések:

Amennyiben szeretnél értesülni további cikkekről a témában, iratkozz fel hírlevelünkre  email címed megadásával: